dimecres, 1 d’abril del 2015

Cooperació, comunicació i concentració

La Laura de Lecea Pons ens presenta dues dinàmiques:

L'orquestra
Es divideix l'alumnat en tres petits grups, que seran diferents instuments: el primer grup estarà format per tambors i cantaran "dum dum dum dum, dumdum, dumdumdum"; el segon estarà format per oboés i cantaran "oé oé oeoeoé"; el tercer serà el dels violins que cantarà "la lala la la là lalalalalà". També poden cantar en forma de cànon una cançó que ja coneguin.

Amb aquesta activitat els alumnes han de veure que necessiten tots els grups per formar l'orquestra, ja que individualment els sons no tenen sentit. De la mateixa manera que es necessita una classe cohesionada, no diferents alumnes "tocant" cadascú per la seva banda.

Quan la Laura ha realizat aquestes dinàmiques ha donat les instruccions perquè els alumnes eren de segon o tercer i encara que les consignes siguin senzilles els resulta complicat aconseguir-ho.
El que fa primer és dividir-los en grups, va a cada grup i els canta 3-4 vegades el seu tros. Mentre ensenya a uns, els altres poden anar practicant. Quan ja estan tots preparats recorda a cada grup la seva part i comencen un a un (primer els tambors, s'afegeixen els oboés i finalment els violins).


Dibuixem escoltant
Se li dóna un dibuix a un alumne (jo normalment els dono un d'un monstre amb molts ulls i cames, i a ser possible de diferents colors). Aquest alumne haurà d'explicar el dibuix a tota la classe, per a que aquests els dibuixin, però amb unes condicions: haurà d'estar d'esquenes als seus companys, contestarà a les preguntes que aquests facin i només se centrarà en explicar el dibuix. Després es pot analitzar el resultat final dels dibuixos.

Aquí se'ls ha de fer veure que la comunicació és molt important. Cal utilitzar paraules entenedores i un discurs que no porti a la confusió, igual que a vegades els passa quan expliquen coses i es creen conflictes per malentesos.

D'altra banda, els altres han d'estar concentrats a l'hora d'escoltar per seguir les instruccions del seu company i tractar d'obtenir un resultat positiu.


Moltes gràcies Laura per compartir els teus coneixements!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada